Κυριακή, 31 Μαΐου 2020
+30 69446-32094 info@ennea-muses.gr
el-GRen-USfr-FR

Κάθε επίσκεψη στην Άνδρο δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει ένα «πέρασμα» από την πλούσια, γαστριμαργική κουλτούρα του νησιού. Όπως επιβεβαιώνουν ντόπιοι και επισκέπτες, αξίζει να δοκιμάσετε τη σπεσιαλιτέ του νησιού που δεν είναι άλλη από τη φρουτάλια ή φουρτάλια. Το διάσημο τοπικό πιάτο είναι μια ειδική ομελέτα που εκτός από αυγά περιλαμβάνει -κατά κύριο λόγο- πατάτες σε ροδέλες και παραδοσιακά ανδριώτικα λουκάνικα τηγανισμένα σε χοιρινό λίπος (γλίνα). 

Τα παραδοσιακά ανδριώτικα λουκάνικα είναι χοιρινά και το ψήσιμό τους στη γλίνα είναι αυτό που τους δίνει την ιδιαίτερη γεύση. Επίσης, μπορούν να προστεθούν μπαχαρικά και μυρωδικά όπως ρίγανη, δύοσμος, ματζουράνα, αλάτι και πιπέρι. Ένα άλλο παραδοσιακό φαγητό της ανδριώτικης κουζίνας είναι ο "λαμπριάτης". Μαγειρεύεται το Πάσχα και είναι κατσικάκι γεμιστό που ψήνεται σε μεγάλο ταψί,πάνω σε κλιματόβεργες συνήθως σε ξυλόφουρνο! 

Το ανδριώτικο κρασί αποτελεί ένα από τα προϊόντα του νησιού που πρέπει να δοκιμάσει όποιος βρεθεί στο νησί. Διάσημα επίσης είναι είναι τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά, τα παστίτσια, τα παστέλια και τα καλτσούνια, τα οποία βρίσκει κανείς σε όλα τα ζαχαροπλαστεία του νησιού. Για όποιον προτιμά τις πικάντικες γεύσεις, μπορεί να δοκιμάσει και την κοπανιστή (τυρί σε πήλινα, με μαλακή υφή και με πικάντικη γεύση). Τέλος, στην περίπτωση που βρεθείτε σε ανδριώτικο γάμο θα σας σερβίρουν την περίφημη σουμάδα, ένα λευκό ποτό από γαλάκτωμα αμυγδάλου.

ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ        ΟΙ 9 ΜΟΥΣΕΣ        Η ΑΝΔΡΟΣ        ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ        ΕΙΚΟΝΕΣ