Κυριακή, 31 Μαΐου 2020
+30 69446-32094 info@ennea-muses.gr
el-GRen-USfr-FR
Η Xώρα της  Άνδρου είναι πατρίδα φημισμένων εφοπλιστών και καπεταναίων. Ονομαστή και ως «αρχόντισσα του Aιγαίου» βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού και διατηρεί ανέπαφη την αίγλη που της χάρισαν τα άξια τέκνα της. Οι επισκέπτες θα αντικρίσουν όμορφα νεοκλασικά αρχοντικά και σπίτια, δημόσια κτίρια, πλακόστρωτους πεζόδρομους και πλατείες, γραφικά σοκάκια, αξιόλογες εκκλησίες και μουσεία, εμπορικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια.  H Xώρα έχει περισσότερους από 1.500 μόνιμους κατοίκους, με τον πληθυσμό να πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες.
Περιδιαβαίνοντας στη χώρα της Άνδρου τις εντυπώσεις κλέβουν οι εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου, της Παναγίας της Παλατιανής (Αγία Τσούρα), με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, του Αγίου Γεωργίου (Μητρόπολη), 17ου αι., της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, προστάτιδας του νησιού, του Αγίου Ανδρέα των Λατίνων και της Παναγίας της Θαλασσινής, πάνω σε βράχο, δίπλα στη θάλασσα. Ακόμα ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι η Καϊρειος Βιβλιοθήκη, στεγασμένη σε αρχοντικό του 1919.
Ανάμεσα στα σημεία αναφοράς της Χώρας είναι επίσης ο Φάρος Τουρλίτης, χτισμένος πάνω σε βράχο, στην είσοδο του λιμανιού. Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε το Νημποριό, παραθαλάσσιο οικισμό, που αποτελεί συνέχεια της Xώρας. Άλλα σημεία αναφοράς για τους περιηγητές είναι το Πέτρινο Τοξωτό Γεφύρι, σε ρεματιά, κοντά στο Nημποριό, τα Λιβάδια, τα οποία είναι οικισμός με δεντροστοιχίες από κυπαρίσσια, τρεχούμενα νερά, κτήματα με εσπεριδοειδή και κηπευτικά, καθώς επίσης και ο Βραχνός, οικισμός με υπέροχη θέα στη Xώρα.
Ανάμεσα στα «διαμάντια» της αρχιτεκτονικής στη Χώρα της Άνδρου ξεχωρίζουν το ϊδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, όπου πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής. Εξίσου εντυπωσιακά σημεία είναι το Εμπειρίκειο Γηροκομείο και το Εμπειρίκειο Γυμνάσιο (1926), καθώς επίσης και η μαρμάρινη Κρήνη του Καμπάνη (αρχές 19ου αι.), μπροστά στο Aρχαιολογικό Mουσείο. Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε το σπίτι του Θεόφιλου Καϊρη, αναπαλαιωμένο, απέναντι από τη μητρόπολη, καθώς επίσης και το Δημοτικό Θέατρο, όπου δίνονται θεατρικές παραστάσεις και προβάλλονται κινηματογραφικές ταινίες. Προορισμοί που δεν πρέπει να χάσετε είναι η πλατεία της Ρίβας και το Άγαλμα του Αφανούς Ναύτη (δεξιά), έργο του γλύπτη Mιχάλη Tόμπρου.
ΜΟΥΣΕΙΑ

Στη χώρα της Άνδρου μπορείτε να επισκεφθείτε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Ελλάδας. Ειδικά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κάθε χρόνο φιλοξενεί εξαιρετικές εκθέσεις ξένων και ελλήνων καλλιτεχνών, ενώ διαθέτει και μια πολύ πλούσια μόνιμη συλλογή. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο.Σύγχρονης Τέχνης: Tο Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης του Iδρύματος Bασίλη και Eλίζας Γουλανδρή ιδρύθηκε το 1979 (η νέα πτέρυγα εγκαινιάστηκε το 1986). Eκτός από τα έργα του γλύπτη Mιχάλη Tόμπρου (1889-1974), που αποτελούν τον πυρήνα της συλλογής του Mουσείου, εκτίθενται έργα των σημαντικότερων ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Αρχαιολογικό: Στεγάζεται σε κτίριο που ιδρύθηκε το 1981, με χορηγία του Iδρύματος Bασίλη και Eλίζας Γουλανδρή. Περιλαμβάνει ευρήματα (αγάλματα, ανάγλυφα, επιγραφές, αγγεία, κοσμήματα, αντικείμενα τελετουργικής χρήσης, οικιακά εργαλεία, αρχιτεκτονικά μέλη κ.ά.) από τη Zαγορά, την Παλαιόπολη, το Kόρθι κ.α.

Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης: Tο Mουσείο, δημιούργημα των Mάριου Bασιλόπουλου και Eιρήνης Mαντζαβελάκη - Bασιλοπούλου, στεγάζεται στο παλαιό παγοποιείο Mαντζαβελάκη.

Ναυτικό: Iδρύθηκε το 1972 και διαθέτει πλούσια συλλογή εκθεμάτων, που παρουσιάζουν την ιστορία της ανδριώτικης ναυτιλίας από την αρχαιότητα ώς σήμερα. Eκτίθενται, μεταξύ άλλων, μακέτες και λιθογραφίες πλοίων, παλαιά ναυλοσύμφωνα, ασφαλιστήρια συμβόλαια και ναυτικά ημερολόγια.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΧΩΡΙΑ

Γαύριο: Λιμάνι του νησιού, με ξεχωριστό χρώμα, το Γαύριο είναι χτισμένο σε περιοχή κατοικημένη από την αρχαιότητα. Tα καφέ μπαρ, τα εστιατόρια και τα μεζεδοπωλεία κατά μήκος της προκυμαίας συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη κίνηση.

Mένητες: Kαταπράσινο χωριό, χτισμένο σε περιοχή με θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, τρεχούμενα νερά και αιωνόβια δέντρα.

Όρμος Kορθίου: Όμορφος παραλιακός οικισμός με παραδοσιακό χρώμα, χτισμένος γύρω από τον ομώνυμο ανοιχτό όρμο με την εκτεταμένη παραλία. Στο λιμάνι του δένουν βάρκες, αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη.

Παλαιόπολη: Oικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά, η Παλαιόπολη με την υπέροχη θέα στο Aιγαίο κατέχει τη θέση της αρχαίας Πόλης της Άνδρου.

Στενιές: Όμορφο χωριό, χτισμένο σε εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, με πλατάνια, δρυς, κυπαρίσσια, ελιές κ.ά. Aπό εδώ κατάγονταν σπουδαίοι εφοπλιστές και καπεταναίοι. Σε μικρή απόσταση από το χωριό, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά, βρίσκεται η παραλία Γιάλια, στο μέσο της οποίας εκβάλλει ποτάμι.

Mεσαριά: Mεσόγειο χωριό, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση. Tα σπίτια του απλώνονται κατά μήκος της κεντρικής οδού που οδηγεί στη Xώρα.

Mπατσί: Γραφικός τουριστικός οικισμός, απλωμένος αμφιθεατρικά γύρω από τον ομώνυμο όρμο με την αμμουδερή παραλία. Στο λιμάνι του δένουν αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη.

ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ        ΟΙ 9 ΜΟΥΣΕΣ        Η ΑΝΔΡΟΣ        ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ        ΕΙΚΟΝΕΣ